24.03.2012 11:11

ORGANİK GÜBRE

 Organik gübreler, önem ve kalitesine göre aşağıdaki şekilde sıralanmaktadır :

  • -Leonardit esaslı organik gübreler : Leonardit esaslı organik gübreler %100 e yakın organik yapı içeren doğal materyallerdir.içerisindeki hümik asit ve fulvik asit toplamıyla organiklik kalitesi % olarak ifade edilir.Üretimi kolay ve üretim esnasında çevreye zarar vermeyecek değerlerde kokuya sahiptir.Katkılarla kalitesi ve besin değeri artırılır.Homojen üretime yatkındır. Toz,Granül ve Pelet formda üretilir.Öğütülerek yapılan birkaç işlemden sonra damla sulamada kullanılabilecek sıvı formda da organik gübre olarak üretilir. Şu anda hümik içerikli olarak piyasaya arz edilen sıvı organikler bu organik gübrelerdir.
  • - Yumurta tavuğu gübresi esaslı organik gübreler: Yumurta tavuğu gübreleri en değerli organik gübreler içerisindedir. Karbon azot oranı ortalama (C / N ) 13 civarındadır. Eğer biyogaz üretiminde kullanılmayacaksa yumurta tavuğu gübresinin fermente edilmesi anlamsızdır. Hızlı kurutma sistemi uygulanmalıdır.Havuz sistemi, seperatör sistemi,dik fırın sistemi ve bantta kurutma sistemi yumurta tavuğu gübresi esaslı organik gübre üretim tesisleri için asla uygun ve kullanışlı değildir.İki yıl süren tübitak-tideb destekli çalışmamızda bu sonuçlara kesin olarak ulaşılmış ve projesi tamamen kendimize ait olan hızlı kurutma sistemi geliştirilmiştir. Patojen mikroorganizmalar ve tavuklara verilen kimyasal ilaçların etkisi tamamen yok edilmektedir. Toz ve pelet formda üretimi yapılabilmektedir. Günlük çıkan atıklar günlük olarak işlenebilmektedir.Kullanıcılara arz durumuna getirilmektedir.
  •  - Yarasa gübresi esaslı organik gübreler: Yarasa gübresi esaslı organik gübre üretimi tamamen özel bir sistemle üretilir. tasarımı ve projesi kendimize aittir. Katkılarla hem ekonomik ,hem besleyici ve hem de kaliteli hale getirilerek arz edilmektedir. Toz ve pelet formda üretimi yapılabilir.

     - Et tavuğu gübresi esaslı organik gübreler: Et tavuğu gübresi esaslı organik gübre üretimi tavukların altına serilen altlık sebebi ile kesinlikle hızlı fermantasyon sistemi ile fermente edilerek işlenmesi gerekir. Et tavuğu gübresi esaslı organik gübre üretim tesisi tamamen özel ve kendine has bir sistemdir.diğer sistemlerin hiçbirisi bu gübre için üretim sistemi olarak verimli değildir. Toz ve pelet formda üretilir.Özel katkılara kesinlikle ihtiyacı vardır.

    - Büyükbaş hayvan gübresi esaslı organik gübreler: Büyükbaş hayvan gübresi esaslı organik gübre üretimi en zor olan gübrelerdir. Kesinlikle hızlı fermente edilmesi ,özel bir sistem geliştirilmesi ve diğer gübrelerde olan olumsuz patojenlerle birlikte bu gübrede içerisinde bulunan ot tohumlarının da pasivize edilmesi gerekir. Bu gübrenin üretim tesisi konusunda projesi ve tasarımı tamamen bize ait olan ve geliştirilmiş bir sistemle organik gübre üretimi yapılır.

    - Evsel atıklar esaslı organik gübreler: Bu gübreler henüz yeni yeni gündeme gelmeye başladı. Değeri bilinmesine rağmen nasıl üretimi yapılacağı konusunda yetersiz bilgi birikimi sebebi ile tam olarak değerlendirilmemektedir. Evsel atıkların organik gübre olarak üretilmesi konusunda tek bilgi birikimine ve tesisi kurabilecek tek ekip biziz ve bunda kesin ısrarcıyız. Arıtma tesislerinin atıklarının nasıl değerlendirileceği konusu da bu sistemin içerisindedir. Toz ve pelet formda üretilir.

    - Biyogaz tesisi artığı esaslı organik gübreler: Biyogaz tesisi atığı , fermantasyon tankı sonrası atıkların değerlendirilmesi çok önemli bir konudur. Eğer fermantasyon tankından çıkan atıkları seperatörden geçirdikten sonra tanklara sıvıyı doldurup götürülerek serilebilecek yerler varsa, yeterli araziler varsa sıvıların doğrudan toprakla buluşturulması en ideal olanıdır. Geri kalan posa kısmı gübre olarak fazlaca bir değere sahip değildir.Araziye götürülüp atılmasını tasvip etmeyiz. Çözümü vardır. Ancak sıvının döküleceği yeterli arazi yoksa tasarımı ve projesi bize ait olan üretim sisteminden geçirilerek özel katkılarla birlikte çok değerli bir organik gübre olarak kullanıcılara arz edilebilir. Toz ve pelet formda üretilir.

    . Granül gübrelerin üretim maliyeti, üretim veriminin yetersizliği yüzünden yüksektir.

    ORGANİK GÜBRELER;

    -TOPRAĞIN NEMİ UZUN SÜRE KORUMASINA YARDIMCI OLUR,

    -EROZYONU ÖNLER,

    -TOPRAĞIN ÇATLAMASINA MANİ OLUR,

    -BİTKİ KÖKÜNÜN KUVVETLİ OLMASINI SAĞLAR,

    -BİTKİNİN DEĞİŞİK HAVA KOŞULLARINDA SAĞLIKLI KALMASINA YARDIMCI OLUR,

    -TOPRAKTAKİ ETKİSİ ORAN OLARAK DÜŞSE BİLE BİR KEZ ATILDIĞINDA EN AZ ÜÇ YIL DEVAM EDER.

    KAYNAK: YUSUF YEL (https://www.yusufyel.com/html/organik_gubre.html)

    —————

    Geri


    İletişim

    LEONARDİT E- SİPARİŞ

    HAVRAN BALIKESİR

    0 532 280 9001



    www.leonardit.com.tr